Monday, August 31, 2009

Eliter mister makt

Hva skjer i dagens Norge? Er vi på vei til et forflatet og kulturløst samfunn? Eller har teknologiutvikling og maktspredning gitt nye muligheter for utøvelse av frihet?

Terje Strøm-Olsen, mangeårig deltaker på den europeiske kulturscene, hevder i pamflettens hovedessay at sosialdemokratiet i Norge uten friksjon har overtatt det borgerlige kulturprosjektet. Men konsekvensen har ikke blitt en styrking av de fine kunster. Tvert imot er kulturen fordummet og kommersialisert. Uten et nytt fokus på dannelsen og de klassiske humanistiske kulturformer står selve fundamentet for vår kultur i fare.

Kristian Meisingset, kulturredaktør i Minerva, svarer og beskriver en helt annen utvikling. De siste årene har store deler av kulturlivet blitt åpnet opp gjennom utbredelesen av internett. Elitene er svekket og langt flere har i dag mulighet til å realisere sin kreativitet og frihet. Vi trenger ikke en ny konservatisme som skuer tilbake på tidligere tider, langt heller en liberal frihetsforståelse med fokus på individet og de nye mulighetene.

To generasjoner kulturinteresserte og politisk bevisste personer beskriver hva som skjer kulturen i dagen. Resultatet er to vidt ulike og svært tankevekkende perspektiver om friheten og dannelsens kår i Norge.


Jeg har skrevet ett av essayene i pamfletten Dannelsens sammenbrudd (2009, Kolofon): https://secure.kolofon.no/index.aspx?pid=2328&docid=79

Essay på www.minerva.as basert på mitt bidrag i pamfletten: "Liberal frihet".

Kronikk i Dag og Tid basert på Terjes essay: "Kommersialisert kultur".

Tore Lindbekks kritikk av pamfletten: "Dannelsesoppgaven: Mer enn akademisk tidsfordriv?".

No comments: