Tuesday, December 19, 2006

Hvilke universitetsfag ønsker vi?

Deler av debatten i forkant av rektorvalget på UiO handlet om fagdimensjonering. Fagdimensjonering er prosessen med å bestemme hvilke fag man ønsker og ikke ønsker, hvor store de skal være, og hvorvidt noen skal få bedre betingelser enn andre. En kontinuerlig prosess hvor man reflekterer over sin fagstruktur og iverksetter nødvendige endringer, er en elementær del av enhver institusjons praksis, vil noen si, mens andre mener at ethvert forsøk fra ledelsen på å styre fagstrukturen betyr overstyring og maktmisbruk.

Geir Ellingsrud, nyvalgt rektor på UiO, kommenterte fagdimensjonering i studentavisa Universitas 21. september. Han sier "Vi er imot en kommandostyring fra toppen" – og ønsker å begrense denne type styring til strategisk anvendelse av nyansettelser i forhold til evt prioriteringer eller nedskaleringer av fag. Dette er mange steder praksis i dag. På Det Humanistiske Fakultet har det et par år vært en kime til et større fagdimensjoneringsarbeid, men dette ble avlyst i høst. Strategisk anvendelse av nyansettelser er det eneste virkemidlet som skal brukes, hvilket betyr at det kun er når professorene slutter frivillig, som regel ved at de går av med pensjon, at man har mulighet til å tenke strategisk.

Vi mener at dette er uheldig. Konsekvensen er at en fag- og forskningsstruktur som aldri var planlagt eller villet, består. UiOs virksomhet, som alle andre universiteters virksomheter, er av avgjørende viktighet for samfunnet. Å utdanne kompetente studenter, å gi dannelse og kulturell forståelse, å levere premisser for innovasjon og nye arbeidsplasser særlig i næringslivet, og å fungere som en kritisk aktør som bidrar med korrektiver til samfunnets utvikling, er egenskaper vi skal etterstrebe. Å overlate ivaretakelsen av disse funksjonene til tilfeldigheter er neppe noe godt utgangspunkt for å styrke universitetets posisjon og legitimitet i samfunnet.

Å utvikle kvalitetskriterier som kan danne et fundament for en strategisk styring av hvilke og hvor store fag UiO skal ha, er et arbeid Studentparlamentet vil ta fatt på i høst. Det er viktig at ikke bare antall produserte studiepoeng og antall publiserte artikler bestemmer hvorvidt et fag skal bli større eller mindre; dette overlater fagdimensjoneringen på UiO til markedskreftene. UiO har viktige verdier å ivareta, og det er disse som må styre vår virksomhet. Fagdimensjonering er ingen defensiv strategi som kun skal praktiseres når det er dårlige økonomiske tider, det er en aktiv og offensiv strategi for å styre universitetet i riktig retning. Vi oppfordrer universitetet til å bli med på en tankeprosess om hvilke kvalitetskriterier som skal definere hva den riktige retningen er, og hvilke konsekvenser det skal få å legge disse til grunn.

Thomas André Syvertsen
Leder for utdannings- og studiekomiteen ved Studentparlamentet i Oslo

Kristian Meisingset
Utdannings- og studieansvarlig ved Studentparlamentet i Oslo

Publisert 21. oktober 2005 - http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051021/ODEBATT/110210030&SearchID=7326642484039

No comments: