Monday, December 18, 2006

Fremtidens universitet

André Larsen Avelin oppsummerte i forrige Universitas sin tid som kulturredaktør med en bredside mot Studentparlamentet. Kronikkforfatterne gir igjen med samme mynt.

Avtroppende kulturredaktør André Larsen Avelin anklager den nye ledelsen i Studentparlamentet for mangel på ambisjoner i forhold til høyere utdanning i forrige Universitas. Vi som har fulgt Larsen Avelins produksjon gjennom en tid i Universitas er ikke overrasket. Han har markert seg som talsmann for en universitetskonservatisme som avskyr forandring, som hater Kvalitetsreformen, og som best kan oppsummeres med hans egne ord av 1. juni 2005: «Det var bedre før.» Kjære Larsen Avelin: Kvalitetsreformen har ført til at undervisningstilbudet ved UiO har blitt mye bedre! Den har gitt undervisere et spark bak, den forutsetter at det gis god og tett oppfølging til studentene, den utfordrer til mer seminarundervisning for å skape samtaler, dialog og debatt på fagene, og den aksepterer ikke unnfallenhet fra universitetet i arbeidet med å skape internasjonale tilbud til sine studenter. At dette ikke er en virkelighet som har nådd alle studenter skyldes ikke reformen, det skyldes at den ikke er implementert!

Hvorfor er ikke Kvalitetsreformen implementert alle steder? Til tross for at Universitets- og høgskolerådets krav om 1144 millioner til gjennomføring av reformen ble oppfylt av regjeringen, er det ingen tvil om at det på mange fag er for lite ressurser, både menneskelige og materielle, til å gjennomføre de gode intensjonene i reformen. Skal det gjøres noe med det, må det enten bli flere vitenskapelig ansatte, eller færre studenter. At den gamle finansieringsordningen ga fagene mer penger jo flere studenter de registrerte, og dermed bidro til å fylle lesesaler, auditorier og seminarrom til randen av ivrige studenter, hjelper ikke på problemet.

Larsen Avelins etterlysninger etter en mer engasjert studentmasse stiller vi oss helhjertet bak. At forholdene skal legges bedre til rette for engasjement vil være en av våre fremste målsetninger i året som kommer. Vi vil styrke studentoffentligheten ved å oppmuntre undervisere til å ha en mer engasjert og utfordrende undervisning. Det er ikke nok å motta kunnskap, du må utfordres til å skape selv! Det må legges et bedre grunnlag for aktiv kobling mellom undervisning og forskning, veiledningen må styrkes, og vi ønsker at det skal opprettes flere «forskningsemner», hvor studentene deltar aktivt i forskningsprosjekter på fagene. Vi vil at studentene skal få mer erfaring med å formidle sitt eget fag ved å styrke studenttidsskriftene ved universitetet. Det er for eksempel et problem at det ikke finnes noe studenttidsskrift som dekker universitetet som helhet.

Men ikke bare ønsker vi å bedre forholdene for studentengasjement, vi ønsker i tillegg at Universitetet skal bli mer engasjert i samfunnet. UiO har en forpliktelse til å levere premisser og kunnskap til andre aktører. Det må opprettes flere «praksisemner», hvor studentene har mulighet til å anvende sin kompetanse i praksis ute i en arbeidsplass. Det vil virke faglig utviklende for oss studenter, det vil gi oss mye kunnskap om hvordan vi kan benytte vår kompetanse i samfunnet etter endt utdanning, og det vil gi våre fremtidige arbeidsgivere kunnskap om hvorfor de bør ansette oss når vi er ferdig utdannet. Vi ønsker ikke å konservere universitetet slik det er i dag (eller var for 30 år siden), men tvert imot å jobbe videre mot et aktivt og engasjert universitet som deltar i utviklingen av samfunnet.

Studentparlamentet i Oslo vedtok i helgen en handlingsplan med store ambisjoner. Nye og gamle representanter har brukt en hel helg på å diskutere og vedta våre målsetninger for høyere utdanning - og det vil de fortsette med! Opprettelsen av Velferdstinget i fjor høst har gitt et økt fokus på fagpolitikk i Studentparlamentet, og dermed et økt fokus på hvordan kvaliteten på utdanningstilbudet ved UiO kan styrkes. Larsen Avelin har ikke gjort leksa si i arbeidet med forrige ukes kommentar. Har han lest noe som helst? Han er åpenbart uvitende om Studentparlamentets utdanningspolitiske plattform, tidligere handlingsplaner, samt utallige utspill fra det forrige Arbeidsutvalget. Men man kan kanskje ikke forvente mer?

Med dette som bakgrunn synes hans påstand om at Studentparlamentet mangler ambisjoner å være fullstendig grunnløs; tvert imot bør påstanden vendes mot ham selv. Vi gleder oss til å ønske en ny kulturredaktør velkommen, og foreslår at stillingsannonsen tituleres: «Ambisjoner søkes.»

http://www.universitas.no/?sak=46511

No comments: