Wednesday, February 14, 2007

Sosialdemokrati - for folk flest

I Bø i Telemark har Arbeiderpartiet styrt nesten alle år etter krigen. Minerva drar dit for å titte bak myten. Hva er et sosialdemokrati?

Av Kristian Meisingset.

-- Det virker som om sosialdemokratiet i dag har en sterkere posisjon enn noensinne, sier Anne Lise Ellingsæter, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.
____Noen dager før, tidlig en lørdag morgen. Med jevne slag slår toget over skinnene langs Sørlandsbanen på vei til Bø. I øst står solen opp. Røde sjatteringer i tynne, rolig hvilende cirrusskyer. Toget ankommer stasjonen i Bø Kommune klokken ni. I det fjerne skimtes Lifjells kritthvite snevidder badende i sollys.

Ville ideer
Over isglatt holke, som avslører at vinterens irriterende plussgrader også har inntatt det som skulle være skisportsbyen Bø, sklir jeg til møtet med Arne Storhaug, Arbeiderpartiets ordfører i Bø siden 1995.
____-- Hva er årsaken til at Arbeiderpartiet har styrt i Bø i alle disse årene?
____-- Det politiske miljøet i Bø har alltid vært svært pragmatisk. Ap har vært i koalisjon med både SV, Venstre, KrF, Sp og Høyre i ulike perioder. I nabokommunen Notodden var det til og med en koalisjon mellom Ap, FrP og Sp en gang på 80-tallet. Vi har alltid lagt vekt på å bygge brede flertall.
____Arne Storhaug er en trivelig og snakkeglad mann. Han lyser av optimisme og selvtillit på vegne av sin kommune og sitt parti. Og det er ikke en tilbakelent og konservativt arbeiderpartimann jeg møter. Storhaug trekker frem Sommarland i Bø som et eksempel.
____-- Sommarland i Bø oppstod som et kommunalt initiativ. Det var kontroversielt fordi det krevde investeringer og satsning. Etter mye fighting gikk forslaget gjennom. I 2006 ble Sommarland kjøpt opp av et spansk konsortium med parker i blant annet Belgia og Sør-Amerika. En crazy idé, et sommerland midt uti ingenting, var blitt en stor suksess.
Sommarland har lært Storhaug hans viktigste lærdom.
____-- Vi må ta tak i de ville idéene. Vi trenger mennesker som er ”gale.” Noen som klarer å komme med sprø idéer. Kompetansen i kommuen i dag tilsier at alt er mulig. Det eneste som trengs er et politisk miljø som tør å stille seg bak. Og til dags dato har vi hatt det.

Endring er bra
Arne Storhaug er en samarbeidsvillig og endringsinnstilt sosialdemokrat. Ellingsæter mener at disse egenskapene er nøkkelen til å forstå sosialdemokratiets suksess.
____-- Norge har vært gjennom enorme endringer de siste 20-30 årene. Samfunnet i dag er et helt annet enn det vi hadde på 60-tallet. Sosialdemokratiet har vært tilpasningsdyktig, og praktisert prinsippet forandre for å bevare. Men sosialdemokratiet har også vært politisk innovativt, ikke minst på likestillings- og familiepolitikkfeltet.
____Ellingsæter bruker ikke begrepet sosialdemokrati bare om Arbeiderpartiets politikk. Som i Bø, hvor Arbeiderpartiet i samarbeid med andre partier har formet samfunnet, mener hun at dagens sosialdemokrati, forstått som det samfunnet vi lever i, er formet av mange partier.
____-- Husk at mellom 1961 og 2005 var Norge styrt av mindretallregjeringer i 36 av 44 år. Dagens sosialdemokrati er formet av langt flere partier enn bare Arbeiderpartiet.
Hun mener det er viktig å ivareta fleksibiliteten i fellesskapsløsningene.
____-- Forandre for å bevare. Det kan godt være et motto for velferdsstatens tilpasning til et mer komplekst samfunn, og en forutsetning for dens legitimitet. Suksessen til den norske modellen skyldes vel nettopp at den ikke er en minimums velferdsstat, men at noe gis igjen til middelklassen. Bevares dette, samtidig som den er fleksibel, føler alle at de får noe igjen.

Fryktløse kraftsosialister
Bø er en liten kommune, med omtrent 5 300 innbyggere. Bysenteret konsentreres rundt en hovedgate som begynner på togstasjonen. Mellom togstasjonen og rundkjøringen halvveis i hovedgaten kjører de legendariske Bø-rånerne. På Roxy Kaffebar treffer jeg Øyvind Dahle (38), Miljøvernrådgiver i Sauherrad. Han er fornøyd med kommunen, og bekrefter inntrykket ordføreren gir av at Bø har vilje til endring.
____-- Et eksempel er Høyskolen i Bø. Den er essensiell, fordi den trekker så mange ressurssterke mennesker til Bø. Derfor har kommunen klart å heve seg over andre kommuner i området.
____To kvinner i 40-årsalderen sitter også på Roxy Kaffebar. ”Sigrid” bor i Bø, ”Magrete” bor i nabokommunen Nome. Sigrid er imponert over Bø.
____-- Jeg har bodd her i fem og et halvt år. Vi har det meste vi trenger, med mange ulike kulturtilbud og kort vei til fjellet. Bø er midt i smørøyet.
Jeg spør dem hva de mener om det politiske regimet i Bø.
____-- Det er kanskje ikke så bra at samme regime varer så lenge? spør Sigrid.
____-- Gerd Liv Valla må i hvert fall aldri styre landet, bryter Margrete inn, og de ler.
____Øyvind Dahle er ikke redd for at Arbeiderpartiets lange styre.
____-- Arbeiderpartiet har sterke personer som fronter Bøs interesser. De er kraftsosialister uten frykt for litt endringer.
____Han mener også at endringsviljen er årsaken til FrPs relative suksess i Bø. I kommunevalget 2003 fikk de 16,3 prosent, mot 8,0 prosent til Høyre.
____-- FrP er ikke ekstreme på mørkeblåsiden. De vil ha boligutvikling og næringsutvikling. De utstråler optimisme, derfor er de store.

Dynamisk og fleksibelt
Men fighteren og ordføreren Storhaug har ikke bare brede flertall og gale idéer som mål. Han mener vilje til endring er en grunnsten i en god politikk. Bak skrivebordet vifter Storhaug med armene når han beskriver sin politiske filosofi.
____-- Den alvorligste synden man kan gjøre som politiker er å bare stå på barrikadene, være konservativ og holde på det som var. Det som har gått har gått, samfunnsutviklingen fortsetter, og befolkningen forandrer seg. Alt er i bevegelse – en prosess. Men selv om medisinen som fungerte for 25 år siden ikke fungerer i dag, trenger man ikke gi slipp på sitt grunnleggende verdisett.
____Til de som tror at næring og skattekroner er alt som står i hodet på arbeiderpartifolk; dere tar feil. Forbered dere på Storhaugs versjon av ”There is no such thing as society.”
____-- Vi er et samfunn, og må ta vare på alle. Men ting er i endring. Alle mennesker er unike individer med særegne identiteter; de kan ikke puttes i båser.
____På samme måte som Thatcher argumenterte for at individet skulle være fokuspunktet for politikken, mener også Storhaug at verden må sees nedenfra.
____-- Det handler om å bygge stein på stein. Om å sette sammen et spekter av tilbud som gjør at mange finner ting de liker. Plassen skal være tiltrekkende å bo og leve i. Barn skal vokse opp, studentlivet (Høyskolen i Telemark har en avdeling i Bø) være attraktivt, næringer utvikles, arbeidskraften være tilgjengelig og stabil, og det må være greit å ha sin siste fase av livet her. Vi er alle sammen i ulike deler av livet, alltid i overganger og overlappinger; alltid på vei til noe annet. Derfor må spekteret av tilbud være dynamisk og fleksibelt.

Krisen avblåst
Inntrykket Storhaug gir er overraskende. Hvis dette er arbeiderpartipolitikk, kunne jeg jo nesten vært arbeiderpartimann. Hans bilde av Bø er av et tilpasningsdyktig og fleksibelt sosialdemokrati, ikke av en byråkratisk mastadont.
____Der Høyre argumenterer for at velferdsstaten må forandres for å bevares, gjør Storhaug det samme. Der Høyre krever fokus på næringsutvikling, gjør Storhaug det samme. Og der Høyre krever et fokus på individet, gjør Storhaug det samme.
____Ellingsæter mener at noe av kjennetegnet på sosialdemokratiet nettopp har vært endringsvilligheten, og hevder at selv om frykten for trusler mot velferdsstaten har vært dominerende i samfunnsforskningen, treffer ikke dette fokuset virkeligheten.
____-- Vi har en tendens til å være veldig nærsynte når vi betrakter vårt eget samfunn, sier hun. Dette har preget mye tenkning rundt velferdsstaten, som ofte har hatt som utgangspunkt at velferdsstaten er i krise. Men nå endres fokus til: Hva skaper tilpasning til endring? Hva er det som gjør samfunn i stand til å endre seg?
____Jeg kunne ikke sagt det bedre. Hvor mange borgerlige har ikke irritert seg over venstresidens evinnelige fokus på velferdsstatens krise de siste valgkampene?

Utvikling og valgfrihet
Selv om Bø sliter med gjeld og mager økonomisk vekst, er det liten tvil om at kommunen går bra. I en nylig utført analyse av næringsutvikling sammenstilt med folketall kom Bø øverst blant kommunene i Telemark. Mens kommuner rundt sliter med befolkningsfraflytning, opplever Bø befolkningsvekst. Og det skjer spennende ting.
____Distriktshøyskolen i Telemark ble på 60-tallet lagt til Bø. Det var en vitamininnsprøytning for området. Studenter, penger, handelsstand og andre ressurssterke mennesker strømmet til. En egen dynamikk oppstod. På 70-tallet ble Telemarksforskning startet, et uavhengig forskningssenter som i dag brukes av Kommunaldepartementet, Kommunenes Sentralforbund og andre store aktører.
____Og da Mattilsynet kom, ble administrasjonen for Buskerud, Vestfold og Telemark, på grunn av kompetansemiljøet, lagt til Bø. Attraktiviteten økte på alle områder. Da restaurantantallet økte kraftig mot begynnelsen av 80-tallet, måtte til slutt det store bygdedyret ”restriktiv alkoholpolitikk” slaktes. Rammebetingelsene tilsa: Fokuser på reiseliv og næring. Og det gjorde Bø. Plutselig gikk ungdommen på puber og restauranter i stedet for å trashe parker, og folk utenfra kom reisende til Bø. Fremskritt.
____Kulturlivet i Bø går det gjetord om helt inn til de innerste studenthjørner i hybler på Sogn Studentby i Oslo. Konserter. Stjerner. ”Kroa.” Et festmiljø uten like. Kulturbudsjettet er større enn i de fleste andre kommuner. I 2006 var Bø Norges kulturby.
____-- Til og med den eldre garde kan finne noe de liker på byen. Folk må ha valgfriheten til å finne noe som passer deres smak, poengterer Arbeiderpartiets ordfører, Storhaug.

Attraktiv identitet
Borgerlig side ynder å skjelle ut sosialdemokratiet. Men hvis begrepet brukes om samfunnet vi har i Norge i dag, og hvis Bø står som eksempel, er prosjektet minst like borgelig som venstrevridd. Og det er flere på borgelig side som har begynt å trekke den linjen. I september 2006 vant Moderaterna i Sverige Riksdagsvalget med slagordet ”det nya arbetarpartiet.”
____-- En kommentator i Sverige formulerte det slik: ”at de borgerlige vant, med et program som bevarer hovedlinjene i velferdsstaten, er en seier for sosialdemokratiet.” Sosialdemokratiet er blitt en veldig attraktiv politisk identitet, sier Ellingsæter.
____Ordfører Arne Storhaug tror dette ligger bak mye av Fremskrittspartiets suksess. Han peker på at i et velutviklet sosialdemokrati ligger alt til rette for FrP.
____-- I Norge har folk det godt. De er opptatt av ting ut fra egen livssituasjon, ikke ut fra overbyggende ideologier. FrP er flinke til å addressere de problemene som fremdeles finnes. Og det må vi ta alvorlig.
____-- Mener du at FrP prøver å bygge en sosialdemokratisk profil?
____-- Ja, det tror jeg. Kampen mellom Ap og FrP er sentral. Husk Carl I. Hagen på FrPs landsmøte i mai 2003, da han sa at FrP er ”det nye arbeiderpartiet.”
____Ellingsæter mener vi har en svært begrenset forståelse av FrPs store oppslutning, og savner gode analyser fra statsvitere på dette.
____-- Den fortolkningen av FrP som er gjengs i politikken og i media stemmer neppe overens med folks oppfatninger. De tolkes hele tiden ut fra sammenhenger i det brede politiske spekteret. Men det folk flest er opptatt av, er enkeltsaker. FrP har for eksempel overtatt sakseierskap på eldrespørsmål, som er en velferdspolitisk sak!
____Hun påpeker at offentligheten domineres av andre grupper enn dem som stemmer FrP.
____-- Det handler om å se partiet fra velgerståstedet.

Innvandring en trussel?
Det har vært snakket mye om at den tradisjonelle støtten til velferdsstaten og felleskapsløsninger er truet, blant annet som en konsekvens av innvandring. Kan dette føre til at sosialdemokratiets status svekkes?
____”Sigrid” og ”Margrete” på Roxy Kaffebar mener innvandrere utnytter systemet.
____-- Ola Dunk er jo dum og da, utbryter Sigrid. Å fortelle innvandrerne hvilke trygder og støtteordninger de har krav på! Men samtidig er det mange nordmenn som utnytter systemet.
____-- Jeg ser folk hele tiden som utnytter systemet. De går opp og ned gaten. Kosovofolk. Margrete hufser.
____Jeg spør dem om man bør stramme inn på velferdsstaten.
____-- Nei. Vel. Det må vel gjerne strammes inn i noen tilfeller. Margrete lurer.
____-- Nei, dette går på hele systemet. I dag må man jo være frekk for å få hjelp. For noen er det altfor enkelt å få hjelp, mens for noen er det for vanskelig. Det trengs først og fremst enklere regler, slår Sigrid fast.
____De nikker, og er enige om at velferdsstaten tross alt er veldig viktig. Og kanskje er dette en grunn til at FrPs kombinerte innvandringsskepsis og velferdsstatsstøtte fungerer.
Forsker Grete Brochmann, ved Institutt for Samfunnsforskning, har vært opptatt av innvandringens konsekvenser for velferdsstaten. Hun bekrefter inntrykket av at støtten til velferdsstaten vedvarer.
____-- Innvandringen er en utfordring, på grunn av innvandreres overhyppighet i trygdesystemet, og deres lavere deltakelse i arbeidslivet.
____Likevel mener hun det er helt nødvendig med økt arbeidsinnvandring. Landet trenger mer arbeidskraft også for å opprettholde velferdsnivået i samfunnet.
____-- Man ikke forvente at overgangen til et velferdssystem tilpasset en ny type befolkning skal gå raskt. Ingen andre land i Vest- Europa har klart å konstruere svært velfungerende ordninger.

Kompetanse og visjoner
Ordfører Arne Storhaug henger uansett ikke igjen i problemer eller fortidens seire. Han ser fremover. Et eksempel er Høyskolen i Telemark. I rotteracet mot universitetsstatus skiller ikke Høyskolen seg ut. Strategien er å bli universitet. Men likevel tenker de nytt.
____-- Telemark er kanskje det beste merkenavnet Norge har. Det er kultur og natur, det er urnorsk og særnorsk, smiler Storhaug.
____I stedet for kun å kaste seg på den neglebitende konkurransen i Norge har Høyskolen, med kommunen i ryggen, laget en strategi med internasjonalt tilsnitt.
____-- For noen tiår siden var det slitsomt å reise over en kommunegrense. I dag lever vi i en internasjonaliseringstid som bare går videre og binder verden sammen. Økonomien er global, EU utvider seg, og nasjonalgrensene er mer eller mindre borte. Naturligvis må dette få konsekvenser for studiesiden. Vi må delta i globaliseringen. Det er feil å bruke mye av samfunnets penger til å dra til seg studenter. De er fullt i stand til å velge selv. Derfor må vi lage et utdanningstilbud som gjør det attraktivt å reise til eksotiske Bø. Dette har blitt gjort med stor suksess på små, rare steder i USA – så hvorfor ikke her!?
____Jeg skjønner at dette er en arbeiderpartimann av uvant kaliber.
____-- Se på fjellet! Er ikke det kvalitet?
____Han peker mot hvite, herlige, solopplyste Lifjell.
____-- Ofte sitter vi midt i grautfatet og plasker uten å være klar over det selv. Vi må tørre å være litt gale, nærmest jubler han.

For folk flest
Etter middag på Pizzafjoset i Bø, hvilende i toget på vei hjem. NSB suser gjennom tussmørket, mens snøfillene flyr fuktige og deprimerte frem og tilbake bak vinduet. Jeg minnes en replikk av ordfører Arne Storhaug.
____-- Uten de små ting er ikke livet mye verd, det er viktig å være oppmerksom på verden rundt seg. Det er noe med livet man skal ta seg tid til å gruble over.
____I Bø blomstrer det. Av et av flere sosialdemokratier i Norge, som ikke bare drives frem av Ap, men som har de fleste politiske partier i ryggen. Sosialdemokratier for folk flest.

Publisert i Minerva 01/2007

No comments: