Saturday, October 4, 2008

Siv Jensen manipulerer

Rasismedebatten. Siv Jensen mener i onsdagens Aftenposten-kronikk at det er greit å frykte voldtekt fra mørkhudet ungdom i Oslo, fordi de er overrepresentert på voldtektsstatistikken. Hun peker på at det i fjor ble registrert 161 voldtekter og 35 voldtektsforsøk i Oslo. 70 prosent av gjerningsmennene hadde ikke bakgrunn fra Norge.

Forhåndsdømme.
Å forhåndsdømme mennesker på bakgrunn av statistiske gruppekarakteristika er en tvilsom eksersis. Men Jensens tall er også svært usikre.

Voldtektsutvalget regner med at det årlig begås mellom 8 000 og 16 000 voldtekter og voldtektsforsøk på landsbasis. Det farlig å trekke konklusjoner om forbryternes bakgrunn ut fra de få anmeldte voldtektene.

Videre hadde 88 prosent av straffede seksualforbrytere i 2006 norsk statsborgerskap (tall fra Statistisk sentralbyrå). Dette omfatter også seksuell omgang med folk under 16 år, incest, pornografi og annen seksuell krenkende adferd. Kun seks prosent var fra Afrika eller Asia. fem prosent fra resten av Europa.

Jensens tall.
Jensens tall sier dermed lite om hvem som faktisk utfører voldtektene i Norge, og andre tall viser at menn med norsk bakgrunn begår det overveiende flertall av seksualforbrytelser.

Man burde overraskes over at et selverklært liberalt parti gjør alle "fremmedkulturelle" til én gruppe og tillegger dem statistiske egenskaper. Om du er somalier, etiopier, fra Punjab eller Lahore, om du er sikh eller muslim - "mørkhudet" er et tilstrekkelig kriterium for Jensen. Og "de" har ansvaret for å vise at hennes fordommer er gale.

Stempel i pannen.
Er det forståelig at unge jenter blir nervøse for guttegjenger en mørk lørdagskveld? Ja. Er det klokt av lederen for landets nest største parti å oppfordre til å la usikker statistikk avgjøre hvordan de møter enkeltmennesker? Nei.

Er du ung somalier? Da mener Jensen at det er greit at du går rundt med "mulig voldtektsforbryter" stemplet i pannen.

Nils August Andresen og Kristian Meisingset, Minerva


Publisert i Aftenposten 30. mai 2008: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article2455357.ece

No comments: