Monday, June 18, 2007

Ansvar for forskning

Også høyskolene, universitetene og private aktører har et ansvar for å skape et kunnskapsbasert næringsliv. Det holder ikke å skylde på Djupedal.

Satsingen på forskning og utvikling (FoU) er urovekkende lav i Norge. Ifølge OECDs siste tall var den totale innsatsen i 2004 1,61 prosent av BNP. Etter en midlertidig økning på 90-tallet, og en økning fra 1,6 til 1,73 prosent fra 2000 til 2003, er vi nå faktisk tilbake til nivået på slutten av 80-tallet.

Til sammenligning var Sveriges samlede FoU-satsing i 2004 3,95 prosent av BNP, Finlands var 3,51 prosent, Islands 2,92 prosent (2003) og Danmarks 2,48 prosent. Norges lavmål svekker innovasjonen og den langsiktige konkurranseevnen. I 2003 ble det registrert 113 internasjonale patenter i Norge, mot 809 i Sverige.

Den offentlige debatten om FoU-satsing i Norge er for snever. Skylden legges i hovedsak på det offentlige, for eksempel da Finn Bergesen jr. i oktober i fjor gikk i spissen for et felttog mot statsbudsjettet, og på kunnskapsminister Øystein Djupedal, som når forsker Per Brandtzæg iverksetter sine jevnlige angrep, sist i Aftenposten 5. juni. Men Djupedal har, i sitt tilsvar til Brandtzæg, rett i at offentlig innsats på forskningsområdet er på topp i OECD-området, og at det er det private som svikter.

Man må stille seg spørsmålet: Hvorfor skal økt FoU-satsing alene være det offentliges ansvar? Hvor ble det av slagordet: Frihet under ansvar? Kanskje ligger en del av skylden også hos dem Bergesen jr. og Brantzæg representerer.

Hva må gjøres?

1. Regjeringen må øke satsingen, og ikke kutte som nå. I en periode med flere universiteter, flere ansatte, flere studenter, og økt oppmerksomhet om ledelsesreformer, samarbeid med andre aktører og internasjonalisering er det viktig at budsjettrammene ikke blir strammere. Det er viktig at grunnbevilgningene øker sakte, men samtidig må den offentlige støtten gis på andre måter. Rammene for SkatteFUNN, som gir skattelette til bedrifter som satser på FoU, og som etter sigende har fungert godt, må økes, ikke strammes inn som nå. Kutt i skattene må gjennomføres. Dette øker antall personer på arbeidsmarkedet og bidrar til økte kapitalansamlinger i det private – penger som er mye bedre enn offentlige penger til å bevirke innovasjon og nyskapning.

2. Universitetene og høyskolene må få mer autonomi. Lønnsdannelse, rekruttering, ledelsesmodell, fagstørrelse og opptakskrav må styres lokalt. Dette må følges av en langsiktig finansieringsplan fra det offentlige, slik at institusjonene kan planlegge strategisk. Kombinert med at mindre støtte gis betingelsesløst, og mer blir fordelt via Forskningsrådet, basert på konkurranse om kvalitet, kan dette styrke bevisstheten om at institusjonene må søke andre inntektsskilder. For eksempel gjennom kommersialisering og samarbeid med næringsliv via Technology Transfer Offices, som Birkeland Innovasjon ved Universitetet i Oslo.

3. Privat sektor må satse mer på FoU. SkatteFUNN og andre ordninger kan hjelpe, men ingen kan pålegge dem det. For å oppnå den ønskede økningen i FoU-satsing i det private trengs det tusenvis av lokale ønsker som omgjøres i beslutninger. Marianne Torp har nylig skrevet en masteroppgave om emnet, og som hun skriver i en artikkel på Minerva Online, vil det ta lang tid å endre kulturen og øke forskningskompetansen i det private næringslivet. Selv om dagens gode økonomiske situasjon gir bedriftene et stort handlingsrom, gjør situasjonen også at behovet for å styrke et forskningsbasert næringsliv som hevder seg internasjonalt og supplerer oljenæringen aldri har fremstått som fjernere fra den enkelte næringslivsaktørs (kortsiktige) interesser.

Et borgerlig regjeringsalternativ må i forkant av valget i 2009 utnytte den rød-grønne regjeringens særdeles svake forskningspolitikk, og legge frem en forpliktende strategi for FoU som kan vinne støtte både i forskningsmiljøene og næringslivet. Men samtidig må offentlige meningsdannere ikke bare kritisere Djupedal. Også universiteter, høyskoler og privat sektor må kritiseres for den lave FoU-satsingen.

Av Kristian Meisingset, kulturredaktør.

Publisert 18. juni som leder på Minerva Online:
http://www.minerva.as/?vis=artikkel&fid=1362&id=1806200710492413018&t=Ansvar%20for%20forskning

Også publisert, i redigert form, i Aftenposten 22. juni:
http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article1849807.ece

No comments: