Monday, June 8, 2009

Slipp universitetene fri!

Minerva starter en artikkelserie med spørsmålet: Hvor er universitetet om 50 år?

I forrige uke kom stortingsmeldingen ”Klima for forskning”. Mottakelsen har hverken vært omfattende eller positiv (som et søk på Sesam demonstrerer med all tydelighet), og den preges av lite nytenkning og en passiv videreføring av Kristin Clemets forrige stortingsmelding. Den nedtoner både målet om tre prosent av BNP til FoU innen 2010 og utsetter målet om en prosent av BNP i offentlige midler.
 
At meldingen er visjonsløs trenger ikke være negativt. Kanskje er problemet heller at det har gått inflasjon i å ”nytenke” politikken. I 2001 fikk vi stortingsmeldingen ”Gjør din plikt – Krev din rett”, i 2005 ”Vilje til forskning” og nå altså ”Klima for forskning”. I mellomtiden kom NOU-er fra Ryssdal-utvalget (2003) og Stjernø-utvalget (2008) – begge med en rekke interessante forslag som aldri ble fulgt.
 
Det stortingsmeldingen heller demonstrerer er hvor bundet universitets- og høyskolesektoren er til staten som premissleverandør og pengebinge. Det forventes økte bevilgninger, riktige temasatsinger og utvikling av ordninger som skal skape dynamikk og generere enda mer ressurser.
 
At statens makt over sektoren har økt de siste årene er vel hevet over tvil. Fokus på tematiske satsinger, penger som kanaliseres gjennom Forskningsrådet til riktig definerte prosjekter, krav til rapportering, innføring av systemer på institusjonene som ofte mangler den mest basale legitimitet og stadige rop om manglende forskningstid og forskningsfrihet.
 
Men samtidig går mange indikatorer i riktig retning. Det forskes mer og forskerne publiserer flere artikler, særlig internasjonalt. Kvalitetsreformen har økt gjennomstrømningen og styrket fokuset på kvalitet i undervisningen og relevans for arbeidsmarkedet. Med andre ord: Er det slik at statens styring av sektoren fungerer?
 
I denne situasjonen ønsker Minerva å sette fokus på at det langt fra er selvsagt at det er slik vi vil ha det. Fra i dag og i ukene fremover vil vi publisere artikler skrevet av professor og dekan Kathrine Skretting, stipendiat Dag Einar Thorsen, statsråd Tora Aasland, Civita-leder Kristin Clemet og professor Panos Dimas. Dette er mennesker som har bred erfaring fra sektoren, de har bidratt til å forme den slik den er i dag, og de kan formodentlig også gi interessante svar på spørsmålet: Hvor er universitetet om 50 år?
 
Les første artikkel av Kathrine Skretting her: ”Fortsatt modernisering
 
En slik debatt er det behov for. Mange muligheter står åpne i sektorens fremtiden. Skal universitetene og høyskolene bli stadig likere? Skal vi etablere et eliteuniversitet som utklasser alle andre i kvalitet og finansiering? Skal dagens 38 statlige universiteter og høyskoler samles til for eksempel 10 institusjoner? Skal den private finansieringen styrkes med mål om å redusere statens betydning? Skal det innføres skolepenger?
 
Et eget hovedsvar på disse spørsmålene – et svar som kanskje ikke burde publiseres (eller tenkes ferdig) før alle artiklene er publisert – er at universitetene må slippes fri fra staten. Med andre ord: De må etableres som egeneide og egenstyrte stiftelser. Og finansieringen må løsrives fra politikeres ”velvilje”. Deler av Oljefondet må kanaliseres inn i et Kunnskapsfond hvor avkastningen finansierer universitetene. Dette vil innfri flere mål, som forutsigbarhet i finansieringen, lokalt selvstyre, og det vil en gang for alle sette en stopper for politikeres velmenende ”nytenkning” av sektoren.
 
Den aller viktigste effekten vil være at universitetene får mye større frihet til å forme seg selv. Innenfor alle ovenfor nevnte spørsmål og langt flere kan institusjonene velge ulike løsninger. Kanskje vil det fungere godt, kanskje vil det fungere dårlig. Men det viktigste er at statlig styring vil erstattes av en åpen konkurranse om studenter og finansiering, som avgjøres av gode prestasjoner og høy kvalitet i stedet for innfrielsen av statlig satte mål.

Kristian Meisingset (f. 1981) er kulturredaktør i Minerva.




En annen versjon publisert som kronikk i Universitas 6. mai: http://universitas.no/kronikk/53361/slutten-for-universitetet/

No comments: