Tuesday, August 14, 2007

- Velferdsstaten har ikke tatt knekken på oss enda!

Ett tidskrift. En tenketank, to tenketanker. En nettavis, to nettaviser. En regjering i over seks år, og nå et nytt, borgerlig parti. I Danmark blomstrer det på høyresiden. I Danmark tror høyresiden på suksess.

Av Kristian Meisingset

- Vi hadde masse fart på da vi kom inn i velferdsstaten, og den har enda ikke klart å bremse fremgangen helt, forteller Ole Birk Olesen, redaktør i den nystartede danske nettavisen 180grader.dk.
____- I 1960 hadde Danmark en offentlig sektor på 25 prosent av BNP. I 1975 var den på 50 prosent. På 15 år skjedde det en økonomisk-politisk revolusjon. Ikke har danskene ikke bare akseptert det, de tror faktisk ikke de kan leve uten en sosialdemokratisk stat.
____Birk Olesen er bekymret.
____- Det var det samfunnet danskene i dag vil kalle ultraliberalt, som var utgangspunktet for velstanden vi har i dag. Men dette varer ikke evig. Fra 2008-2012 vil Danmark ha vekstrater på kun drøye en prosent, det laveste i hele OECD-området.

I begynnelsen var et tidsskrift
Det er dette det handler om for høyresiden i Danmark. Å snu politikken før det er for sent. De siste årene er det dukket opp flere nye blomster i den borgerlig-liberale hage: tenketanken Copenhagen Institute (COIN) i 2003, tenketanken Center for Politiske Studier (CEPOS) i 2004, og nå nettavisen 180grader.dk. Samtidig har de borgerlig-liberale hatt regjeringsmakten siden 2001.
____Chresten Anderson, direktør i COIN, understreker at blomstringen på den intellektuelle høyresiden begynte for flere år siden.
____- I 1986 ble tidsskriftet Libertas stiftet. Daværende statsminister Poul Schlüter, fra det daværende Konservative Folkeparti, sa at han ikke var så borgerlig at det gjorde noe. Da ble Libertas stiftet, og det var en viss uro i de konservative rekker.
____Også Birk Olesen mener at man ikke skal undervurdere Libertas’ betydning.
____- Etterhvert ble Libertas større og fikk med folk fra flere steder. Tidsskriftet introduserte unge, tenkende, borgerlige mennesker for litteratur som gjorde at argumentene ble bedre, prinsippene ble bedre, de fikk mer ideologisk og intellektuell selvtillit, og de kunne delta i debatter og matche venstrefløyten.
____Han forteller at dagens kretser stammer herfra.
____- I CEPOS har alle ansatte enten vært medlem av Libertas, eller blitt påvirket av tidsskriftet eller folk som hadde med det å gjøre. Også jeg selv har vært med.

Opposisjon til regjeringen
CEPOS er den tenketanken i Danmark som har markert seg sterkest den siste tiden. Henrik Gade Jensen, medarbeider i CEPOS og ansvarlig blant annet for CEPOS-universitetet, er ikke i tvil om at suksessen har vært overraskende.
____- Vi har eksistert litt over to år, og har forbausende stor suksess med analyser og utspill i offentligheten. Våre to hovedsaker er skatt og velferd, og vi har for eksempel satt dagsorden rundt flat skatt. Det var et ukjent begrep før vi introduserte det for halvannet år siden, og nå er det et kjent begrep i dansk offentlighet.
____CEPOS har rettet stadige angrep mot regjeringenes manglende skattelettelser. Mens Socialdemokraterne støtter regjeringens skattepolitikk, er det CEPOS som angriper.
____- I Danmark er ikke opposisjonen til regjeringen det som skulle vært opposisjonen: nemlig Socialdemokraterne. Kritikken kommer i høy grad fra for eksempel CEPOS. Og det er det som gjør det så gøy og spennende i Danmark, det er ikke en debatt mellom venstre- og høyresiden, det er i vid utstrekning en debatt mellom ulike grupperinger innenfor det borgerlig-liberale.
____Og det er ingen tvil om at misnøye med regjeringen har bidratt til å styrke de borgerlig-liberale miljøene utenfor politikken.
____- Jeg tror primært blomstringen på høyresiden skyldes skuffelse over regjeringen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen var i tiden før han ble formann i Venstre meget ideologisk bevisst. Og da han kom til makten var det med et rent borgerlig flertall. Men det har vist seg at Fogh Rasmussen ikke har viljen som skal til, sier Birk Olesen.
____Birk Olesen mener Fogh Rasmussen har begynt å snakke sosialdemokratisk.
____- Han har oppgitt å påvirke meningsdannelsen. I stedet for å dyrke liberal tenkning, har han slått ned på det internt. Det har vært en skuffelse, og det har vært sterkt medvirkende til den blomstringen vi har sett på høyresiden.

Debatten skal snus
- CEPOS er et glimrende initiativ. De har endret debatten. Hvis man snakket om lavere skatt for fem år siden ble man kalt ekstremist, sier Kim Fournais.
____Saxo Bank er ikke som andre banker. De har gitt penger til CEPOS, de har støttet utgivelsen av Birk Olesens nye bok Taberfabrikken, som handler om hvordan velferdsstaten først og fremst skaper tapere, ikke vinnere, og de har gitt en halv million til Ny Alliance med mulighet for en halv million til. Direktør Fournais vil skape liberal debatt.
____- Det er bra det settes i gang en liberal debatt om skatt, produktiv innvandring, frihet og globalisering. Dette er viktig for å trekke dyktige medarbeidere til Danmark. Og Ny Alliance er det eneste partiet vil ha en maksimal skatteprosent på 40 prosent, samtidig som de vil åpne grensene og lukke kassene, i stedet for å åpne kassene og lukke grensene.
____Politisk redaktør i Weekendavisen, Arne Hardis, mener dette har vært vellykket, og at penger fra private, som Saxo Bank, har vært viktige for å danne en opposisjon til høyre for regjeringen.
____- Borgerlige med penger synes ikke i samme grad som før at de får valuta for pengene hvis de støtter Venstre. Derfor betaler de så og si for å gi en opposisjon til høyre taletid.
____Men for Fournais handler ikke dette bare om å tjene penger på lav skatt.
____- Vi er en verdibasert virksomhet. Vi har en klar holdning om hvilke verdier vi mener skal fungere i Saxo Bank, og vi mener at disse verdiene kan samfunn og mennesker bygge egne liv rundt. Vi vil være et sted hvor folk er frihetsorienterte, og det er viktig at folk vet at Saxo Bank er dette.

Media er sentrum-venstre
I Norge er det en slags myte at pressen i Danmark står lenger til høyre enn i Norge. Og det stemmer. Men bare i prinsippet.
____- Det er et stor skisma mellom avisenes ånd og det som skrives. Ideen om en objektiv presse holder ikke mål. Grunnholdningen er sentrum-venstre. Hvis jeg skal si det pent.
____Søren Pind, Folketingsrepresentant for Venstre, er ikke nådig. Han mener at selv om de fleste avisene er borgerlig-liberale, er ikke det de skriver det. Og han får støtte.
____- Weekendavisen, Jyllands-Posten og Berlingske Tidene viser gode ting innimellom. Men i hovedsak vil jeg ikke kalle dem borgerlige aviser, sier Birk Olesen.
____- Hvorfor ikke?
____- Journalistene er ikke borgerlige. Det er naivt å tro at man kan lage en borgerlig avis hvis man ikke har borgerlige journalister. Og det har 180grader.dk.
____180grader.dk skriver om begivenheter med prinsippiell eller ideologisk betydning.
____- Vi problematiserer at det offentlige bruker for mye penger. Vi problematiserer at for mange mennesker i Danmark ikke har arbeid, at Danmarks Radio kun har venstreorientert journalister som forteller at det er bra at Hugo Chavez stenger TV-stasjoner i Venezuela. I det hele tatt problematiserer vi ting ingen andre aviser i Danmark interesserer seg for.
____- Har det vært en suksess?
____- Definitivt. Vi startet opp i slutten av april. Nå har vi 28.000 unike månedlige brukere. Målet er 50.000. Da er vi selvfinansierinde.

Forvalter sosialdemokratiet
Likevel har det vært kultur for debatt i Danmarks aviser. Den borgerlige regjeringens seier i 2001 var ledsaget av de borgerlig-liberale kaller Kulturkampen – angrepene på venstresidens åndelige makthøyder. Og Kulturkampen har foregått gjennom media.
____- Her tror jeg Danmark skiller seg fra Sverige og Norge, sier Gade Jensen, som var sterkt med i debattene da. – Det er større rom for debatt i avisene. Avisene har store debattsider, og de fyller mye både i avisene og det offentlige rom. Videre har lederene, altså avisenes mening, skilt seg fra det øvrige redaksjonelle innholdet.
____Hardis påpeker at det er skjedd en annen endring i de borgerlige mediene etter 2001.
____- Før var det Det Radikale Venstres posisjoner som trakk i det borgerlige Danmark og dets aviser, nå er det Dansk Folkepartis. Og de partiene representerer tvært motsatte ståsteder.
____Han mener dette har tvunget de borgerlige mediene til å tenke gjennom sin egen borgerlige posisjon.
____- De må nå forholde seg til konservativt tankegods som nationalstat, fedreland, en mer lærdomsbasert undervisning, aktivistisk utenrikspolitikk, forsvarsvilje, dansket også videe. Og i det store: En stram utlendingspolitikk sammen med en sosialdemokratisk inspirert velferdspolitikk. Alt dette posisjoner som Dansk Folkepartis mandater får eller kan få flertall.
____Men Hardis stiller spørsmålstegn ved hvor langt den borgerlige, politiske blomstringen egentlig er kommet.
____- Er det sant at det borgerlige blomstrer? Jeg mener det er mer komplekst. Borgerlig makt blomstrer, men det er i høy grad en makt til å forvalte den sosialdemokratiske velferdspolitikken. I den forstand er Fogh Rasmussen egentlig en vaktmester i den sosialdemokratiske velferdsbyggingen.
____Han tror heller ikke de borgerlige mediene, tenketankene og bloggene vil få mye påvirkning på Fogh Rasmussens politikk.
____- Kritikken generer ham ikke veldig mye. Det er fortsatt bredere støtte til mer velferd enn lavere skatte i befolkningen. Fogh Rasmussen har i høy grad rammet konsensus-Danmarks hvilkepunkt.

Ingen roser uten torner
Pind er en av dem som har markert en liberal politikk i Venstre. I 2002 ga han ut det liberale skriftet Friheden duer til alt godt, og i 2003 var han en av de beryktede unge liberale i Vesntre som la frem ”10 liberale teser” før årsmøtet, hvis ideer ble skutt ned av partiledelsen alt før møtet begynte.
____Når jeg møter ham på kontoret i Folketinget legger jeg merke til bildet av unge Pind med Ronald Reagan på veggen.
____- Hvordan står den liberale fløyen i dagens Venstre?
____- Det lyder som hykleri. Vi snakker ikke så mye om fløy. Men det er klart at i alle partier er det noen som står for noen sterkere standpunkter enn andre. Samtidig er det en sterk tradisjon for at den partilederen man har setter retningen. Og er man i tillegg statsminister så er det den retningen det går i. Men jeg vil si at det grunnleggende er en meget sterk liberal tradisjon i Venstre. Og den er ikke forsvunnet.
____Men Pind er enig i at blomstringen på den intellektuelle høyresiden nok i stor grad skyldes at regjeringen ikke er så liberale.
____- Vi har et dansk ordspråk som lyder: Ingen roser uten torner. Altså, jeg tror årsaken til at det har vært borgerlig flertall i seks år nå skyldes kontraktpolitikken. Man sier på forhånd hva man skal gjøre, og får høy troverdighet på det. Slik får man, og slik beholder man makten i lengre tid. Men det har den omkostning at det er noen ting man ikke kan si, og det går ut over den intellektuelle siden.
____Han mener det er dette rommet andre, som CEPOS og deler av det intellektuelle miljøet, nå fyller. Og han tror konsekvensene vil være interessante.
____- Jeg tror det vil skje en oppsparing av borgerlige synspunkter, som neste generasjon vil trenge gjennom med. Men det er kun noe man kan håpe på, man vet det jo ikke.
____- Hvem er neste generasjon?
____- Det tør jeg ikke spå om.
____- Men kampen for å vinne aksept for de grunnleggende borgerlig-liberale ideer kan krones med sukess?
____- Ja, det tror jeg.

Etter neste valg blir det bedre
Neste valg til Folketinget er sannsynligvis i 2009. Da har den borgerlig-liberale regjeringen sittet i åtte år. Det spekuleres i hva som vil skje, og hva som blir resultatet av det nye partiet til Naser Khader, Ny Alliance. Khader samler stemmer fra både høyre og venstre, men vil høyst sannsynligvis samarbeide med høyresiden. Det styrker de borgerlig-liberale.
____Pind tror Ny Alliances liberale holdning kan bidra til å styrke den liberale debatten i politikersjiktet. De vil blir nødt til å argumentere liberalt, ellers mister de stemmer.
____- Og det synes jeg er mycket, mycket positivt, sier han og gliser.
____Også Hardis tror at Ny Alliance kan føre til en mer liberal politikk etter neste valg.
____- Hvis Fogh Rasmussen trenger Ny Alliance for å kunne danne flertall, vil han bli nødt til å sette i gang et arbeid med skattelettelser. Før det tror jeg ikke det blir lettelser.
____Han mener at frem til valget vil velferdsforbedringer og klagesangen om aktuelle elendigheter på velferdsområdet fortsette med uforminsket styrke.
____- Konstellasjonen er i høy grad slik: Socialdemokraterne sier at høyresiden pønsker på skattelettelser, De Konservative sier at ja det gjør vi, men får ikke gjennomslag, og Ny Alliance sier at vi er skattelettelsenes egentlig fødselshjelper.

Drømmen om det liberale
Hva skal bli resultatet av blomstringen på høyresiden?
____Fournais i Saxo Bank synes det foreløpig har vært mye tale og lite endringer.
____- Debatt har i seg selv forhåpentligvis en positiv effekt, men det er langt, langt igjen. Og alternativet er ikke bra for Danmark. Da blir vi ikke en vinnernasjon, men en tapernasjon.
____Men det er en vanskelig debatt å snu. Gade Jensen i CEPOS påpeker at venstresiden etter 1968 nærmest har hatt monopol på å definere den offentlige mening.
____- Men det er skjedd en endring i Danmark de siste 5-6 årene. Det har i vid utstrekning lyktes oss å erobre terreng fra venstrefløyen.
____Og Birk Olesen mener at dette handler om stolthet
____- Jeg håper flere borgerlige mennesker blir mer bevisst på hva det vil si å være borgerlig. Og at de ikke går rundt og skammer seg så mye over å være borgerlig. 68-generasjonen med deres Kapitalismen og Borgerlige tanker er onde har fått mer enn nok gjennomslag.



Borgerlig-liberal blomstring:
- 1986: Tidsskriftet Libertas
- 2001: Nettsiden Liberator.dk
- 2003: Copenhagen Institute (COIN)
- 2004: Center for Politiske Studier (CEPOS)
- 2007: Nettavisen 180grader.dk

Nyere borgerlig-liberale regjeringer:
- September 1982 – september 1987: Poul Schlüter (K) 1
- September 1987– juni 1988: Schlüter 2
- Juni 1988 – desember 1990: Schlüter 3
- Desember 1990 – januar 1993: Schlüter 4
- November 2001 – februar 2005: Anders Fogh Rasmussen (V) 1
- Februar 2005 – i dag: Rasmussen 2

Oponionsmåling av Catinét 1. juli:
- Enhedslisten: 3,6 prosent
- Socialistisk Folkeparti: 8,7 prosent
- Socialdemokraterne: 25,5 prosent
- Det Radikale Venstre: 6,2 prosent
- Ny Alliance: 8,5 prosent
- Venstre: 27 prosent
- De Konservative: 6,9 prosent
- Dansk Folkeparti: 12,8 prosent
- Totalt venstresiden: 44 prosent
- Totalt høyresiden: 55,4 prosent


Publisert på Minerva 17. juli:
http://www.minerva.as/?vis=artikkel&fid=1756&id=1707200713291124442&magasin=ja

No comments: