Monday, December 18, 2006

Kvalitet, mangfold, valgfrihet!

Kronikkforfatteren redegjør for de universitetspolitiske visjonene til studentpartiet Moderat gruppe.

Moderat gruppe mener at Universitetet i Oslo (UiO) i størst mulig grad må etterstrebe høy kvalitet i undervisning og forskning, og stor valgfrihet for den enkelte student og forsker. Kvalitet, valgfrihet og mangfold må være de øverste mål. Hvorfor mener vi dette?

Moderat gruppe har en visjon for UiO. Universitetet skal være den viktigste formidleren av kunnskap i det norske samfunnet, og vi skal være konkurransedyktige i forhold til andre kunnskapsleverandører nasjonalt og internasjonalt. Universitetet skal bidra med korrektiv i forhold til negative trender både i det offentlige og i markedet, og vi skal bidra med premisser og relevant forskning som kan føre til en positiv utvikling.

Det er hovedsakelig to måter å gjøre dette på. 1. Vi skal utdanne aktive samfunnsborgere, som gjennom sin aktivitet i samfunnet kan bidra til å spre kunnskap. 2. Vi skal ha et aktivt samarbeid med andre aktører i samfunnet, det være seg stat eller næringsliv, og bidra med relevant og aktuell forskning. Derfor bør de viktigste prinsippene være: 1. Kvaliteten på forskningen og utdanningen på UiO må alltid etterstrebes å være høyest mulig. 2. Valgfriheten for studenter og forskere må være stor, slik at vi får entusiastiske, engasjerte og kreative medarbeidere.

Moderat gruppes visjon står i klar motsetning til hva de andre fraksjonene i Studentparlamentet, som i dag er i flertall, mener er det viktigste. De Radikale, Fakultetslistene og Sosialdemokratene setter som et av sine viktigste prinsipper at UiO skal være åpent for alle. Ikke bare skal det være åpent for alle, men i enhetsskolens navn skal det heller ikke være merkbart bedre enn andre universiteter i Norge.

Disse fraksjonenes øverste prinsipp er likhet, som står i skarp kontrast til hva Moderat gruppe setter høyest: Mangfold. Det viktigste er ikke at alle er like, men at alle får lik mulighet til å leve ut sine ønsker og drømmer. Vi har respekt for at ulike individer har ulike oppfatninger om hva som er best for dem, og vi vil derfor bidra til at UiO ikke putter folk inn i en ramme stemplet med likhet, men tvert imot åpner opp for deres mulighet til å utfolde seg selv. Det er du, ikke jeg, som vet hva som er best for deg.

Moderat gruppe mener at UiO må prioritere kvalitet fremfor kvantitet, og mangfold fremfor likhet. Vi må ikke glemme hvor viktig det er for Norge å ha et universitet som kan hevde seg blant verdens ledende universiteter. Som kan være med på å heve nivået på de andre universitetene og høyskolene i Norge. Som kan bidra med innovative og nyskapende idéer til kulturlivet. Og som ikke minst kan levere forskningen som skal danne basisen for nye næringer og arbeidsplasser i fremtiden.

Vi må heller ikke glemme hvor viktig det er å bevare forskernes frihet. Hvis målet er at alle høyere utdanningsinstitusjoner i Norge skal være like gode, og at alle studenter skal ha tilgang til samme utdanningstilbud, så svekkes forskernes lokale handlefrihet dramatisk. Moderat gruppe ønsker at fagene skal ha stor valgfrihet. Forskerne må selv få bestemme hvordan de vil forme sitt fag, og sitt utdanningstilbud, i fremtiden. Det er slik man får et fritt og autonomt Universitet.

Når det gjelder kritikken av mine innvendinger mot Studentparlamentets utdanningspolitiske plattform: Jeg ønsker et Parlament som setter fokus på kvalitet, valgfrihet og mangfold, og som avviser likhetsideologien. Med dagens flertall, og dagens plattform, har vi dessverre ikke det.

Moderat gruppe mener at Universitetets hovedoppgave fremover blir å arbeide videre med å heve kvaliteten på utdanning og forskning, samt å øke valgfriheten for den enkelte student og forsker. Kvalitet, mangfold og valgfrihet er viktigst.

http://www.universitas.no/?sak=5455

No comments: